© 2019 Lewis Critchley Architects

Lewis Critchley Architects Ltd.

T: 01684 295473

M: 07769642827

Email: lmc@lewiscritchleyarchitects.co.uk

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

Project no.7

Contemporary New Build

The site is heavily wooded and enjoys a beautiful southerly aspect with a view over a country Park. Early on, we established the advantages of a two-storey flat roof building; it would suit the clients’ future needs, give an elegant solution to the steeply sloped site and allow a simple arrangement of spaces. At the same time, the design reduces the visual impact from across the valley when looking back towards the house and helped the scheme from a planning point of view.

The sloping site - with protected mature trees - very much dictated the positioning of the dwelling. Access is via the front of the property, so we made use of a retaining wall, faced in local Cotswold stone, to define different levels and visually mask the vehicular route, maintaining a clear view from the living spaces across the valley.

The house exemplifies our belief that simplicity and honesty of construction underlie good design. The initial concept and design drivers are instantly recognisable in the building, and we strive to retain this clarity of intent without adding anything unnecessary to the building. We think carefully about how we build our buildings and work closely with our engineers to ensure an architecture founded in such basic things such as structure, details, materials and order.